Stevie Young on AC/DC:n komppikitaristi

Skotlantilaisten Youngien suku on ollut aina todella musikaalista väkeä. Pääosa Youngin perheestä muutti Australiaan siirtolaisina vuonna 1963. Näin teki myös Stevie Youngin isä Stephen Crawford Young sekä tietysti myös tuolloin seitsemänvuotias Stevie. Lähes saman ikäinen oli hänen setänsä Angus Young, joka perusti veljensä Malcolmin kanssa AC/DC -yhtyeen. Siinä missä Angus ja Malcolm Young jäivät Australiaan, Stephen Young muutti takaisin Englantiin vuonna 1970. Stevie Youngiin oli kuitenkin istutettu jo musiikin siemen Australiassa.

Stevie Young oli innokas musikantti jo pikkupoikana. Jo Australiassa ollessaan hän soitti rokkia lähes saman ikäisten setiensä Anguksen ja Malcolmin kanssa. Ei ole siis kuin hieman liioiteltua väittää, että itse asiassa Stevie oli yksi AC/DC:n perustajajäsenistä ja olisi hyvin voinut olla bändin alkuperäisjäsen, ellei perhe tosiaan olisi muuttanut takaisin Englantiin vuonna 1970. Ura muusikkona pääsi kuitenkin jatkumaan Englannissa, kun Stevie soitti sellaisissa yhtyeissä kuten The Stabbers, Prowler ja Tantrum.

Starfighters ja yhteys AC/DC:een

Stevie Youngin bändit The Stabbers, Prowler ja Tantrum olivat harjoituskappaleita, mutta tositoimiin nuorukainen pääsi liityttyään Starfighters-nimiseen orkesteriin. Tämän rokkibändin riveissä Young teki kaksi albumia 1980-luvulla, ja löytyypä bändiltä yhteys myös setämiesten AC/DC-yhtyeeseen. Starfighters nimittäin lämmitteli bändiä yhtyeen Back in Black -kiertueen Englannin-osiolla vuonna 1980. Starfightersista ei kuitenkaan tullut maailmanmenestystä. Yhtye hajosi ensin vuonna 1983 ja sittemmin bändi yritti epätoivoista comebackia vuonna 1987, kuitenkin tuloksetta. Stevie Youngin ura ei kuitenkaan siihen katkennut.

Starfightersin jälkeen Stevie Young perusti Little Big Horn -nimisen orkesterin, jonka ensimmäisen demon tuotti, ei enempää eikä vähempää kuin setämies, AC/DC:n komppikitaristi Malcolm Young. Yhtye esiintyi myös Tommy Vancen Friday Rock Showssa BBC:n Radio 1 -kanavalla ja sai levytyssopimuksen, mutta yhtye hajosi siitä huolimatta menestyksen puutteeseen.

Lisäksi Stevie Young perusti bändin nimeltä Up Rising, mutta tästäkään yhtyeestä ei tullut suurta menestystarinaa. Suvussa oli kuitenkin menestynyt bändi nimeltä AC/DC, jonka tarinaa Steviekin pääsi seuraamaan.

AC/DC:n kulissien takana ja lavalla

AC/DC oli Stevie Youngin setien Angus ja Malcolm Youngin bändi, joten Stevie ja hänen nuorempi veljensä Fraser matkustelivat silloin tällöin yhtyeen matkalla maailmankiertueilla. Fraserista ja Steviestä on olemassa myös valokuva Anguksen ja Malcolmin kanssa Wembleyn stadionin takahuoneesta vuodelta 1979.

Vuonna 1988 Stevie pääsi myös isompaan rooliin yhtyeessä, sillä setä Malcolm kärsi vakavasta alkoholiriippuvuudesta ja tuuraajaksi valikoitui Stevie. Moni ei edes huomannut Malcolmin poissaoloa, niin samannäköinen oli Stevie-setänsä kanssa.

Stevie Youngin silloinen pesti AC/DC-yhtyeessä jäi kuitenkin lyhyeksi. Stevie soitti vuonna 1988 bändin Yhdysvaltain kiertueella jonkin aikaa, mutta Malcolm-setä toipui alkoholiriippuvuudestaan ja palasi takaisin perustamaansa yhtyeeseen. Tämän paluun jälkeen Malcolm Young soitti yhtyeessä aina vuoteen 2014 asti, jolloin hän joutui astumaan sivuun AC/DC-orkesterista. Malcom Youngin sairastuminen tuli äkillisesti ja yllättäen, ja hän kuoli lopulta musertavaan sairauteen loppuvuodesta 2017. Malcolmin korvaajaksi löytyi kuitenkin jo vuonna 2014 lähipiiristä kukapa muukaan kuin Stevie Young.

Stevien ura AC/DC:ssä

Malcolm Youngin sairastuttua Stevie Young korvasi setänsä yhtyeen komppikitaristina. Virallisen ilmoituksen Stevien mukaantulosta teki yhtyeen laulaja Brian Johnson, jonka mukaan mies tulisi mukaan myös levyttämään AC/DC:n uutta Rock or Bust -albumia. Rolling Stonen haastattelussa Angus Young paljastaa tehneensä sopimuksen Stevie Youngin kanssa jo tammikuussa 2014, kun hänelle selvisi veli Malcolmin tila ja se, ettei hän pystyisi jatkamaan yhtyeessä loputtoman kauaa. Angus Young oli valintansa tehnyt ja se oli Stevie Young.

Stevie Young on kitaristina hyvin saman tyyppinen kuin setänsä Malcolm. He muistuttivat 80-luvulla toisiaan ulkomuodoltaan niin paljon, ettei suurin osa edes tiennyt Stevie Youngin korvanneet alkoholiongelmista kärsineen setänsä. Myös soittokalusto on samantyyppistä. Stevie on soittanut koko uransa ajan pääasiassa Gretsch Jet Firebirds -kitaroilla. Ensimmäisen tuon merkkisen kitaransa hän peri sedältään Malcolmilta jo 1970-luvulla. Tuolla kitaralla hän soitti ensimmäiset Starfighters -albuminsa. AC/DC:n kanssa kiertäessään Stevie soittaa myös useilla Malcolmin Firebird -kitaroilla.

Keikat ja levytykset

Stevie Young on siis AC/DC -yhtyeen tuorein jäsen, mutta mikään untuvikko ei hänkään ole, sillä hän on nykyisin jo 61 vuotta vanha eli vain vuoden nuorempi kuin yhtyeen kantava voima, koulupukuun keikoilla sonnustautuva kitaristi Angus Young.

Stevie on kiertänyt yhtyeen kanssa maailmaa jo vuodesta 2014 lähtien ja oli mukana tekemässä yhtyeen toistaiseksi viimeisintä levytystä, Rock or Bustia. Yhtyeen tulevaisuudesta ja seuraavan albumin julkaisusta ei ole tietoa, mutta se on ainakin varmaa, että Stevie Young on mukana.

Suku ei aina ole pahin

On satumainen onni, että Youngien suku sattui olemaan niin musikaalista. Suvun tunnetuimpien muusikkoveljesten Malcolmin ja Anguksen lisäksi lähes koko Youngin suku soitteli milloin mitäkin. Stevie Youngin ensimmäinen instrumentti oli harmonikka, joka oli kuitenkin niin iso ja konkelo soitin, että se vaihtui hyvin pian kitaraan. Onneksi vaihtuikin, sillä näin ollen rokkiveljeksillä oli omasta takaa tuuraava kitaristi silloin kun sellaista tarvittiin. Vuonna 2014 sellaisen tarve muuttui pysyväksi, kun Stevie Youngista tuli AC/DC -yhtyeen komppikitaristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *