Axl Rose ja AC/DC:n uusi tuleminen

Axl Rose on parhaiten tunnettu legendaarisen Guns’N’Roses -yhtyeen keulahahmona, mutta miehen tiet ylettyvät myös AC/DC-orkesteriin. AC/DC:n laulaja Brian Johnson joutui jättämään laulajan pestinsä uhkaavan kuuroutumisen takia kesken Rock or Bust -kiertuetta. Kiertue keskeytettiin välittömästi vakavien ongelmien takia maaliskuussa 2016, ja tämän jälkeen Brian Johnsonia ei ole nähty AC/DC:n ykkösmikin varressa ensimmäistä kertaa vuoden 1980 jälkeen. AC/DC-yhtyettä leimaa käheä mutta korkealta laulettu musiikki, joten korvaajan löytäminen ei ole niin yksinkertaista. Sellainen kuitenkin löytyi Guns’N’Roses -yhtyeen nokkamiehestä.

William Bruce Jones Jr. syntyi vuonna 1962 väkivaltaiseen perheeseen. Isä oli maailmanluokan kännitappelija ja jättikin lapsensa teini-ikäisen äitinsä huomaan. Varhaislapsuutta leimasivat myös perheen hyväksikäyttö sekä uusi, helluntailainen isäpuoli, joka sai nuoren Axlin todella ahdistuneeksi.

Musiikista nuori mies innostui jo pienenä ja ammensi vaikutteita Led Zeppelistä, Aerosmithista ja Kissistä, mutta myös pianovaikutteitta Elton Johnilta ja Todd Rundgrenilta. Los Angelesiin muutettuaan Axl perusti Hollywood Rose –yhtyeen, joka meni sittemmin kimppaan L.A. Guns -bändin kanssa. Syntyi Guns’N’Roses.

Axl Rose – omalaatuinen erakko

Guns’N’Rosesin historiaan mahtuu jos jonkinlaista sekalaista taivalta, mutta alkuaikojen sekoilujen jälkeen yhtye pääsi studioon äänittämään Appetite for Destruction -kappaletta. Axl Rose oli tuohon aikaan edelleen todella kova riidanhaastaja ja ajautui tämän tästä ongelmiin esimerkiksi bändikavereidensa kanssa.

Guns’N’Roses oli maailman isoimpia bändejä Use Your Illusion -tuplalevyjen aikaan, mutta hänen uskottiin erakoituneen jättimäisen maailmankiertueen jälkeen. Guns’N’Roses -yhtyeen vaikeudet alkoivat maailman isoimman kiertueen jälkimainingeissa, eikä kehnosti menestynyt The Spaghetti Incident? -levy muuttanut tilannetta.

Axl Rose ei ehkä ole maailman helpoin yhteistyökumppani, ja pitkän aikaa luultiin bändin tarun olleen todellakin päättynyt. Guns’N’Roses -yhtye väitti kuitenkin työstävänsä Chinese Democracy -albumia, josta syntyi lopulta yksi maailman isoimpia vitsejä. Albumin ei uskottu ilmestyvän koskaan, mutta niin levy näki päivänvalon vuonna 2008. Axl Rose on kuitenkin ainoa alkuperäisen Gunnareiden jäsen, joka esiintyi levyllä. Sekoiluvuosien jälkeen G’N’R on palannut esiintymään alkuperäisellä kokoonpanolla ja vieraili Suomessa viime vuonna ja tämän vuoden heinäkuussa Tallinnassa.

Axl Rosen Pesti AC/DC:ssa

AC/DC:n pitkäaikainen laulaja Brian Johnson sai siis potkut pitkään jatkuneiden kuulo-ongelmien vuoksi keväällä 2016. Koska kiertue oli kesken, yhtyeeseen piti nopeasti keksiä uusi laulaja. AC/DC:n laulajaksi ei kuitenkaan kelpaa kuka tahansa, sillä yhtyeen laulutyyliä on leimannut käheä ja korkea laulaminen. Hätiin löytyi nopeasti Guns’N’Roses-sotkuistaan selvinnyt Axl Rose, joka vakuutti nopeasti keikkayleisön osaamisestaan. Axlin omalaatuinen lauluääni tuntui todellakin sopivan AC/DC:n klassikkohittien tulkitsemiseen. YouTubessa on lukuisia videoita, joilla Rosen suorituksia kehutaan.

Axl Rosen kiinnittäminen AC/DC-yhtyeeseen tuli alun perin Roselta itseltään. Hän on sanonut lehtihaastatteluissa, ettei halunnut millään tavalla loukata ulos lempattua legendaarista laulajaa Brian Johnsonia. Usein aggressiivisesti mediassa esiintynyt Rose kertoi hyvin rauhallisesti ja kunnioittavasti siirtymisestä AC/DC:n laulajan tuuraajaksi.

Mikään helppo homma entisen laulajan saappaisiin siirtyminen ei ollut. Axl Rose on kertonut muun muassa Back In Black -kappaleiden opettelun aiheuttaneen hänelle erityistä vaivaa ja hankaluutta. Ensimmäiset keikkansa AC/DC:n riveissä Axl heitti valtaistuimelta murtuneen jalkansa kanssa.

Tulevaisuus

Alun perin Axl Rosen ja AC/DC:n yhteistyötä pidettiin yhtenä isona musiikkimaailman vitsinä. Axl Rose ei varsinaisesti ollut viimeisten vuosikymmenten aikana onnistunut nostamaan osakkeittensa arvoa, vaan häntä pidettiin epäonnistuneena legendana. Jos rokkiväen olisi pitänyt lyödä vetoa AC/DC:n tulevasta laulajasta, Rosen kertoimet olisivat varmasti olleet todella korkealla. Sen sijaan esimerkiksi Foo Fightersin laulaja Dave Grohl olisi ollut todennäköisempi valinta legendaarisen australialaispumpun laulajaksi. Axl Rose hoiti kiertueen keikat kuitenkin kunnialla maaliin.

Axl Rose ja AC/DC:n kitaristi Angus Young ja koko muu bändi saivat homman toimimaan niin, että Axlin lauluilla yhtye sai vedettyä kiertueen ennätysmäisillä myyntituotoilla maaliin. Loppuvuodesta kuultiin uutisia, joiden mukaan Axl Rose jatkaa kiertämistä AC/DC:n kanssa. Guns’N’Roses -yhtyeen pitkä maailmankiertue loppuu nyt heinäkuussa Ruotsiin, joten periaatteessa Axl Rosen kalenterissa saattaa olla tilaa. Miehen elämäkerran kirjoittaneen Murray Engleheartin mukaan AC/DC ja Rose äänittävät tulevaisuudessa yhdessä musiikkia. Voi olla, että Axl Rose ja AC/DC tekivät kumpikin palveluksen toisilleen.

Uutta materiaalia tulossa

Angus Young ei ole toistaiseksi puhunut julkisuudessa AC/DC:n tulevaisuudesta. Yhtyeen tilanne näytti aika lohduttomalta loppuvuodesta 2017, sillä Youngin veli ja yhtyeen komppikitaristi Malcolm Young kuoli. Yhtyeen alkuperäisjäsenistä AC/DC:ssa on jäljessä siis ainoastaan Angus Young. Huhupuheiden mukaan bändi ei kuitenkaan ole kuopattu, vaan sisäpiirilähteiden mukaan Angus Young kirjoittaa AC/DC:lle uutta materiaalia nimenomaan siten, että Axl Rose on mukana laulajan puikoissa. Aika näyttää, pitävätkö huhut paikkaansa. Epäilemättä uutta tietoa tihkuu vielä tänä vuonna 2018.

Mitä on luvassa?

Axl Rosen palkkaaminen AC/DC-yhtyeen riveihin saattoi olla bändin kitaristi Angus Youngilta hänen uransa isoin vedonlyönti. Lähinnä vitsinä viime vuosina kuljeskellut Axl Rose onnistui kutienkin vakuuttamaan yleisön vuoden 2016 AC/DC-kiertueen lopussa, ja internetiin levinneet videopätkät osoittavat sen, että Axl Rosessa on todellakin nähtävissä jatkumo Bon Scottin ja Brian Johnsonin perään. Siinä missä Brian Johnson vei Scottin laulua eteenpäin, Axl Rose tekee sen Brian Johnsonin laululle. Tästä kokoonpanosta kuullaan taatusti vielä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *