Australian tunnetuimmat bändit

Australia on maailman ainoa valtio, joka kattaa samalla kokonaisen mantereen. Maa on valtavan kokoinen ja jotain mittasuhteista kertoo se, että Australiaan mahtuisi kaiken kaikkiaan peräti 25 Suomen kokoista valtiota! Maa on isoksi osaksi asumaton tai ainakin hyvin harvaan asuttu, sillä Australian väkiluku on ainoastaan reilut 25 miljoonaa. Väestö on keskittynyt isoimpiin kaupunkeihin, kuten Melbourneen, Sydneyhyn, Brisbaneen ja Canberraan. Maa on myös erittäin tunnettu musiikistaan, sillä Australiasta on ponnistanut paljon tunnettuja yhtyeitä.

Australian tunnetuin bändi on tietysti AC/DC, joka on hallinnut rokkimarkkinoita jo vuodesta 1973 alkaen. Mutta ei maan musiikki pelkästään AC/DC:n varassa ole, ja muita tunnettuja australialaisia bändejä ovat muun muassa INXS, Bee Gees, Men At Work ja Midnight Oil. 

Bändien lisäksi Australia on toiminut lukuisan soolomuusikon kotimaana. Tällaisia ovat esimerkiksi disko- ja tanssimusiikin kuningatar Kylie Minogue ja hänen Dannii -siskonsa sekä synkän ja mystisen rokin tuottelias tekijä ja runoilija Nick Cave.

Se kaikista tunnetuin AC/DC

AC/DC nimetään tietysti Australian tunnetuimmaksi bändiksi aina ja ikuisesti, mutta yhtyeen juuret ovat kyllä pikemminkin Skotlannissa kuin Australiassa. Toki bändi perustettiin Australiassa, mutta bändin perustajaveljekset Angus ja Malcolm Young ottivat ensimmäiset henkäyksensä Skotlannin Glasgow’ssa. Silti AC/DC:n legendaarisin kokoonpano muotoutui Sydneyn liepeillä 1970-luvun puolivälissä Youngin veljesten, laulaja Bon Scottin, rumpali Phil Ruddin sekä basisti Chris Evansin toimesta. Maailmanhistorian kovin kolmen soinnun rokkia soittanut bändi oli syntynyt. Yhtyeen läpimurtolevy oli vuonna 1979 ilmestynyt Highway To Hell.

Nimi saattoi olla enne, mutta Highway To Hell osoittautui todelliseksi murheeksi, sillä yhtyeen laulaja Bon Scott kuoli vuonna 1980 todennäköisesti alkoholimyrkytykseen. Scottin korvasi Brian Johnson, josta tuli yhtyeen laulaja 25 vuodeksi, aina vuoteen 2015 saakka.

Yhtyeen rumpalit ovat vaihtuneet välillä, mutta kaksi on pysynyt, Youngin veljekset. Veljeksistä toinen, Malcolm kuoli viime vuonna ja komppikitaristin paikan otti Youngien veljenpoika Stevie Young. Bändin uudeksi laulajaksi on esitetty Guns N’ Roses -laulaja Axl Rosea.

INXS

INXS-yhtye perustettiin samoihin aikoihin AC/DC:n kanssa niin ikään Sydneyn kulmilla. Yhtyeen alkuperäinen nimi oli The Farriss Brothers, joka juonsi nimensä siitä, että bändissä soitti peräti kolme veljestä: Andrew, Jon ja Tim, Farrisseja kaikki. Veljeskaartin ulkopuolelta bändiin liittyi laulaja Michael Hutchence sekä Kirk Pengilly. Bändin keulahahmoksi nousi nopeasti Hutchence, jota pidettiin yleisesti todella hyvän näköisenä ja hänen magneettinen lavaesiintymisensä nosti INXS-yhtyeen tunnetuksi myös saarivaltion rajojen ulkopuolella heti 1980-luvun alkupuolella.

Vaikka INXS:n syntyhistoria ja -paikka osuvat yhteen AC/DC:n kanssa, musiikki oli kuitenkin kovin erilaista. INXS:n musikkkia on kuvailtu new wave -popiksi ja bändin musiikki kehittyi myöhemmin rankemmaksi pubirokiksi, johon lisättiin funk- ja tanssielementtejä.

Yhtye nousi ensin suosioon Australiassa ja vuodesta 1983 eteenpäin koko maailmassa. INXS julkaisi albumin Kick, josta tuli supersuosittu. Yhtyeen historia oli vaakalaudalla vuonna 1997, kun Michael Hutchence hirttäytyi hotellihuoneessaan Sydneyssä. Yhtye löysi uuden laulajan, mutta lopetti konsertoinnin vuonna 2012.

Midnight Oil ja Men At Work

AC/DC:n ja INXS:n kanssa saman ikäluokan orkesteri on jälleen Sydneyssä vuonna 1972 perustettu Midnight Oil. Yhtye otti tosin nimen käyttöön vasta 1976 ja nousi kansainväliseen suosioon vasta vuonna 1987. Yhtyeen isoin hitti oli vuoden 1986 Diesel and Dust -levyltä lohkaistu Beds Are Burning, joka soi edelleen tiuhaan tahtiin Suomenkin radioissa. Midnight Oil lopetti toimintansa vuonna 2002 bändin laulajan siirryttyä politiikan pariin. Yhtye ilmoitti kuitenkin vuonna 2017 tekevänsä comeback -kiertueen.

Ehkä legendaarisimman Australia-henkisen kappaleen on tehnyt St. Kildassa 1970-luvun lopulla perustettu, reggae-vivahteella rockia soittanut Men At Work. Yhtyeen ainoa kansainvälisesti menestynyt iso hitti oli Down Under, jossa viitattiin suoraan elämään ja olemiseen Australiassa. Down Under julkaistiin vuonna 1982 ja siitä tuli todella suosittu kappale ympäri maailmaa. Toinen yhtyeen tunnetuimmista kappaleista on Who Can It Be Now?. Vuosi Down Under -kappaleen julkaisusta Men At Work sai arvostetun Grammy -palkinnon parhaana uutena orkesterina.

Bee Gees

Kun siirrytään syvemmälle ja monien mielestä myös synkempään australialaisen musiikin historiaan, ei voi olla törmäämättä bändiin nimeltä Bee Gees. Yhtye perustettiin vuonna 1958 ja bändi lopetti toimintansa vasta vuonna 2003. Ensimmäisen läpimurron bändi teki pop-yhtyeenä 1960-luvulla ja toisen läpimurron 1970-luvulla diskoyhtyeenä. Todellinen kameleonttibändi siis! Bändin hitit ovat taatusti kaikille tuttuja. Yhtyeen perustajajäsenet Gibbsin veljekset ovat tehneet muun muassa sellaiset klassikkokappaleet kuten Stayin’ Alive, How Deep Is Your Love, Tragedy ja Jive Talkin.

Musiikkimaa Australia

Tässä artikkelissa esiteltyjen bändien lisäksi Australiasta on polkaissut maailmalle paljon tunnettuja yhtyeitä. Ranker-palvelun mukaan maan kolme parasta bändiä ovat jo esitellyt AC/DC, INXS sekä Midnight Oil. Nelossijalle yltää suomalaisille aika tuntematon suuruus nimeltä Cold Chisel, mutta jo sijalta viisi löytyy tuttuakin tutumpi kliseinen diskopumppu Bee Gees.

Australia on kovin rock-painotteinen maa, mutta Minoguen sisarukset Kylie ja Dannii ovat vieneet urhoollisesti maan tanssimusiikkiosaamista globaalisti maailmalle ja aina Suomeen asti. Australiasta riittää moneen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *