Angus Young – koulupukuinen kitarasankari

Angus Young syntyi kahdeksanlapsiseen perheeseen Skotlannin Glasgow’ssa maaliskuun viimeisenä päivänä 1955. Young ei kuitenkaan ehtinyt varttua Skotlannissa kuin kuusivuotiaaksi, jolloin koko perhe muutti Australiaan. Perheen isä oli jäänyt työttömäksi, ja Australia ei todellakaan tuonut välitöntä helpotusta Youngien talouteen. Päinvastoin, perhe joutui asumaan siirtolaisleirissä jonkin aikaa ennen heidän muuttamistaan Sydneyhyn.

Se, että nuori Angus Young tarttui kitaraan hyvin nuorella iällä, ei ole ihme. Perheessä kuunneltiin runsaasti musiikkia ja erityisesti Chuck Berryn musiikki teki nuoreen Angukseen vaikutuksen.

Angus Young of AC/DC performs at ANZ Stadium in Sydney, 18/2/10

Youngien perheessä musiikilla oli vahva rooli. Isoveli Malcolm opetti Anguksen soittamaan kitaraa, isosisko Margaret vinkkasi hyvistä bändeistä, toinen isoveli George perusti jo siirtolaisleirillä bändin ja kolmas isoveli Alex jäi Skotlantiin ammattimuusikoksi.

Nuorena Angus rakasti erityisesti kitarasankareita, kuten Jeff Beckiä ja saikin jo koulupoikana ensimmäisen sähkökitaransa. Kyseinen kitara oli pienikokoinen Gibson SG, josta tulikin lopulta Angus Youngin tavaramerkki yhdessä erään vaatekokonaisuuden kanssa hänen koko muusikonuralleen. Ensimmäisen keikan Angus soitti vuonna 1968 kahvilassa ja seurakuntatalolla.

AC/DC syntyy

Angus Youngin isoveli Malcolm oli etevä kitaristi ja opetti pikkuveljelleen kitaransoittoa. Pojat eivät kuitenkaan soittaneet yhdessä aivan nuorina poikina. Anguksella oli bändi nimeltä Tantrum ja Malcolm soitteli myös omalla tahollaan bändeissä. Nuori Angus ehti levyttääkin erään yhtyeensä kanssa, mutta mitään merkittävämpää menestystä ei tullut. Vuonna 1973 veljekset olivat taitekohdassa. Molempien nuorten miesten bändit olivat hajonneet ja koska muutakaan puuhaa ei ollut, Youngin veljekset perustivat yhdessä bändin. Yhtyeen nimeksi tuli AC/DC.

Angus Youngilla oli siis yhtyeen perustamisen aikana Gibson SG. Kitara, joka leimasi hänet seuraaviksi vuosikymmeniksi. Kitaraa enemmän häntä leimasi kuitenkin koulupuku, jonka käyttämistä ehdotti hänelle sisko Margaret. Näin syntyi yksi maailman tunnetuimmista kitaristihahmoista, vimmatusti jalkaa Chuck Berryn tunnetuksi tuoman duck walkin tavoin polkeva koulupukuun sonnustautunut pieni mies. Miehen soittotyyliä leimaa jatkuva liikkuminen lavalla. Tämä ei kuitenkaan johdu miehen tarpeesta liikkua, vaan alun perin Angus Youngin tyylistä väistellä lavalle heitettyjä esineitä.

Raivokas lavaesiintyminen ja oma tyyli

Jos maailmasta pitäisi listata yksi kitaristi, jonka kaikki varmasti tuntevat ja tietävät, moni nimeäisi joko Guns N’ Roses -yhtyeen pitkätukkaisen, tupakkaa ketjussa röyhyttelevän kitaristi Slashin tai sitten pienen koulupukuun sonnustautuneen, vimmatusti lavalla hyppivän miehen. Angus Young on ehdottomasti maailman tunnetuimpia kitaristeja, jonka elämä lavalla on jäänyt kaikkien mieleen. Miehen tunnetuin liike on Chuck Berryltä lainattu duck walk, jossa mies kävelee kuin ankka eteenpäin heitellen jalkoja vimmatusti eteenpäin. Kun lavaesiintymiseen lisätään koulupuku, on syntynyt elävä legenda.

Angus Youngilla on myös muita erittäin tunnettuja lavamaneereja. Yksi niistä on kuoleva ötökkä, jossa kitaristi heittäytyy lavalle selälleen ja sätkii vimmatusti jaloillaan. Yleensä sätkimisen jälkeen tiedossa on jokin miehen sähäköistä sooloista.

AC/DC:n kitaristinokkamies kiipeilee myös lavarakennelmissa eikä ole tavatonta, että hänet on keikalla saattanut bongata esimerkiksi PA-laitteiden päällä. Miehen lavaenergia on muuten mitattukin hien määrässä. Keikan aikana Angus Young nimittäin laihtuu noin kaksi kiloa ja aiheuttaa bändikavereilleen ällöttäviä hetkiä takahuoneessa.

Perusriffien takoja

Angus Youngin kitaransoittotyyliä leimaa erittäin vahvasti rock’n’rollin alkuhistoriaan nojaava peruskomppi, johon haetaan jytkettä säröllä ja hevimmällä potkulla. Ehkä kaikista selkeimmin tätä rock-otetta kuulee bändin alkuaikojen kappaleessa, kuten vaikkapa erittäin vahvassa Whole Lotta Rosie -kappaleessa, joka on silkkaa rockin riemujuhlaa. Samanlaisia hetkiä on vaikkapa legendaarisessa T.N.T -kappaleessa ja esimerkiksi Riff Raff -kappaleen alkusoitto voisi ilman särökitaraa olla vaikka 1950-luvulta. Hevimpää ja synkempää Angus Youngin riffittelyä ja kitarointia edustaa esimerkiksi Hells Bells -kappaleen alkuintro.

Yksi Angus Youngin soittoa leimaavista tyyleistä on riffit, jotka pohjaavat raskaisiin sointuihin ja tiukkaan poljentoon. Tällaisesta soitannasta loistava esimerkki on esimerkiksi Highway To Hell -kappaleen intro. Tässä kappaleessa Angus Young soittaa alkuriffin todella paksulla sointumatolla ja koko biisi nojaa tuohon vahvaan aloitukseen. Youngin veljeksillä on myös aina ollut tiukka työnjako: Angus on esillä ja nyt jo edesmennyt Malcolm Young komppaa taustalla. Vaikka yhtyeen historia alkoi jo vuonna 1973, Angus Youngista tuli legenda vasta vuonna 1990.

Thunderstruck räjäyttää pankin

AC/DC oli soittanut jo lähes 20 vuotta ja oli yksi maailman tunnetuimmista bändeistä, kun vuonna 1990 tapahtui jotain ihmeellistä. Yhtye julkaisi The Razors Edge -nimisen levyn, jonka avausraitana toimi eräs Thundestruck -niminen kappale. Kappaleen aloitti ehkä maailman tunnetuin riffi, jossa Angus Young soittaa tymäkän Thunder-huudon eteen tilutusta, jonka koko maailma tunnistaa. Tämä kappale ja viimeistään biisistä tehty video teki yhtyeestä aiempaakin suositumman orkesterin ympäri maailmaa. Levyltä lohkaistiin myös Money Talks -sinkku, joka oli myös todella suosittu.

Maailman tunnetuimpia kitaristeja

Angus Young on ehdottomasti maailman tunnetuimpia kitaristeja, eikä vähiten lavaesiintymisensä takia. Lyhyt, vain 157-senttinen mies heiluu kuin raivopää lavalla koulupuku päällä ja irrottaa kitarastaan sellaisia säkeitä, että heikompia hirvittää.

Vaikka Youngin soolot eivät olekaan maailman nopeimpia, on hänen soittotaitonsa silti erittäin arvostettua myös ammattilaisten tasolla. Esimerkiksi Rolling Stone -lehden äänestyksessä hänet on äänestetty maailman parhaimpien kitaristien listalla aina parhaimpien joukkoon kärjen tuntumaan. Ainakin mies erottuu massasta omalla, aivan ainutlaatuisella tyylillään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *