AC/DC:n menestyneimmät albumit

Australialaisyhtye AC/DC on urallaan ollut erittäin tuottoisa levyntekijä. Studiolevyjä tämä orkesteri on julkaissut 45 vuoden olemassaolovuotensa aikana peräti 17, joista 15 on saatavilla kansainvälisesti ja kaksi on julkaistu vain Australiassa. Näiden levyjen lisäksi AC/DC on julkaissut kaksi soundtrackia, neljä live-albumia, 11 videoalbumia ja kaksi erilaista boksia. Vaikka yhtyeen historia on mittava, se ei ole koskaan julkaissut niin sanottua best of -kokoelmaa, joka olisi koonnut bändin parhaat biisit yksiin kansiin.

Veljekset Angus ja Malcom Young perustivat AC/DC:n Australiassa 1973. Yhtyen ehti julkaista kaksi albumia ennen kuin yhtyeen ensimmäinen kansainvälinen levy High Voltage näki päivänvalon. Tuolla albumilla oli mukana yhtyeen sittemmin edesmennyt laulaja Bon Scott, basisti Mark Evans ja rumpali Phil Rudd. Vuonna 1980 yhtye julkaisi menestyneen Highway To Hell -levyn, jonka julkaisusta ehti kulua vain alle vuosi, kun Bon Scott kuoli. Scottin korvasi englantilainen Brian Johnson ja hänen kanssaan yhtye julkaisi menestyneen Back In Blackin.

Back In Black – täydellinen rock-albumi

AC/DC oli tietynlaisessa tienhaarassa levytysten suhteen laulaja Bon Scottin kuoltua alkoholimyrkytykseen. Yhtye oli juuri tehnyt kansainvälisen läpimurron levyllä Highway To Hell. Bändi löysi kuitenkin laulajakseen glamrock-orkestereissa marinoituneen Brian Johnsonin. Johnsonin ensimmäinen Back In Black -albumi näki päivänvalon kesäkuussa 1980, ja levystä tuli yhtyeen historian myydyin. Tähän päivään mennessä levy on myynyt jo yli 49 miljoonaan kopiota. Tällä myyntimäärällä Back In Black on maailmanhistorian toiseksi myydyin levy heti Michael Jacksonin Thrillerin jälkeen.

Back in Black on esimerkki AC/DC:n muuntautumiskyvystä eli siitä, miten yhtye pystyi selviämään laulajansa kuolemasta, ajamaan uuden laulajan sisään ja julkaisemaan levyn, jonka kappaleet ovat täyttä rautaa. Levyltä julkaistiin kaikkiaan neljä singleä: You Shook Me All Night Long, Back in Black, Hell’s Bells seklä Rock and Roll Ain’t Noise Pollution. Levyn avausraitana kuullaan juuri aiemmin mainittu Hell’s Bells, jonka alkusoitossa kuullaan helvetillisiä kelloja ennen kuin Angus Young saa kitaransa käyntiin.

1980-luku: menestystä ja vaikeuksia

Back In Blackin jälkeen yhtye oli liekeissä ja seuraava levy, For Those About to Rock We Salute You, julkaistiin jo seuraavana vuonna. Albumi nousi julkaisuvuonna Billboardin listaykköseksi ja oli yhtyeen ensimmäinen Amerikan listan valloittanut albumi. Yhtyeen edellinen levy oli kyllä hätyytellyt Billboardin kärkeä, mutta jäi lopulta listan sijalle neljä. Levyn nimiraidasta tuli single ja kansainvälinen hitti. Muita levyn tunnettuja kappaleita ovat Inject the Venom ja Let’s Get It Up.

Kahden jättimenestyksen jälkeen vuonna 1983 ilmestynyt Flick of the Switch ei ollut edeltäjiensä kaltainen menestys. Mitenkään erikoinen ei ollut myöskään vuoden 1985 albumi Fly on the Wall. Yhtye kärsi ennen 1980-luvun puoliväliä mm. rumpaliongelmista. Alkuperäisrumpali Phil Rudd erotettiin bändistä ja Fly on the Wall -levyllä rumpuja soitti Simon Wright. AC/DC:n 1980-luvun viimeiseksi albumiksi jäi Blow Up Your Video, joka lähenteli jo Billboardin top 10 -listaa ja levyn isoimmaksi hitiksi nousi Heatseeker.

The Razors Edge

Vuonna 1990 AC/DC julkaisi Razorz Edge –levyn, joka nousi Billboardin listan sijalle kaksi, myi Yhdysvalloissa yli viisi miljoonaa kappaletta ja sisälsi suurelle yleisölle sen yhtyeen kaikkien aikojen tunnetuimman hitin. Albumi alkaa yli minuutin mittaisella kitaraintrolla, jossa Angus Young tiputtelee menemään villien Thunder-huutojen taustalla. Thunderstruckista tuli käsittämättömän iso hitti. Kappaleesta julkaistiin myös video, joka sai lisäpontta musiikkikanava MTV:n tukemana. Tämän riffin osaavat varmasti kaikki ihmiset vauvasta vaariin yhä edelleen.

The Razors Edgen menestys oli jälleen osoitus siitä, miten yhtye pystyy huippusuorituksiin vaikeina aikoina. Bändissä oli uusi rumpali Chris Slade ja Brian Johnson kävi läpi vaikeaa avioeroa, joten Youngin veljekset joutuivat tehtailemaan kaikki sanoitukset kahdestaan. Razors Edgen jälkeen yhtye teki ison Big Gun -hitin Arnold Schwarzeneggerin tähdittämään Last Action Hero -elokuvaan. Kappaleen tuotti levylegenda Rick Rubin, joka sai tuottaa myös yhtyeen vuonna 1995 julkaistun Ballbreaker -albumin, joka sekin piti sisällään monia vaiheita.

Ballbreaker

Rick Rubinin tuottamalle Ballbreaker -albumille tultaessa yhtyeessä oli tapahtunut jälleen henkilövaihdoksia. Yhtyeen alkuperäinen rumpali Phil Rudd palasi lyömäsoitinten taakse. Levy nousi Billboardin listalle sijalle neljä ja levyn isoin biisi oli Hard as a rock, joka on aivan tyypillinen AC/DC -biisi loistavalla riffillä ja Angus Youngin kitaroinnilla. Ballbreaker jäi yhtyeen 1990-luvun viimeiseksi levyksi. Millenniumin jälkeen AC/DC julkaisi Stiff Upper Lip -albumin helmikuussa 2000 ja tämän jälkeen yhtye julkaisi seuraavan kerran levyn kahdeksan vuotta myöhemmin.

Black Ice oli valtaisa menestys

Kun rakennetaan jotain suurta, siihen menee aikaa. AC/DC aloitti Black Ice -levyn teon vuoden 2003 alussa Lontoossa. Levy näki päivänvalon vuonna 2008 ja myi lähes kaksi miljoonaa ensimmäisellä viikolla ja kaikkiaan yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Suomessa levy myi myös tuplaplatinaa ja nousi myös Yhdysvalloissa toisena AC/DC -albumina Billboardin kärkeen. Yhtye oli luonut nahkansa uudelleen ja Black Icea onkin tituleerattu suurimmaksi mainstream hard rock -yhtyeen albumiksi koskaan. Yhtyeen toistaiseksi viimeisin levy ilmestyi vuonna 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *