AC/DC:n entiset jäsenet

AC/DC on australialainen rockyhtye, jonka juuret ovat Skotlannissa. AC/DC:n perustajat Malcolm ja Agnus Young olivat sieltä kotoisin, mutta he muuttivat perheensä mukana 1960-luvulla Australiaan. Bändi on tullut tunnetuksi muun muassa siitä, että Agnus Young pukeutuu aina australialaiseen koulupukuun bändin esiintyessä. Idea tähän tuli hänen siskoltaan, kun hän oli jo kokeillut lukuisia muita asuja. Myös esiintymistyyli on asia, joka bändistä on jäänyt mieleen. Musiikkinsa osalta bändi on tunnettu yksinkertaisista sointukuluista sekä voimasoinnuista, joita käytettiin ilman efektejä.

AC/DC on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä bändeistä. Pelkästään Yhdysvalloissa bändin albumeita oli myyty vuoteen 2007 mennessä noin 80 miljoonaa kappaletta. Tarkkaa lukua AC/DC:n maailmanlaajuisesta levymyynnistä ei ole, mutta arviot vaihtelevat 150 miljoonasta yli 200 miljoonaan.

AC/DC on yhä toiminnassa, vaikka ikää bändille tulee tänä vuonna jo 45 vuotta. Tästä syystä AC/DC onkin valittu yhdeksi Rock and Roll Hall Of Famen jäseneksi ja sen lisäksi bändillä on oma laatta Hollywoodin Walk of Famella.

Dave Evans – AC/DC:n ensimmäinen solisti

Dave Evans aloitti AC/DC:n solistina heti bändin virallisen perustamisen jälkeen vuonna 1973. Dave Evans on syntynyt 20. heinäkuuta 1953 Carmarthenissa, Walesissa Iso-Britanniassa. Hänkin siis oli alun perin Isosta-Britanniasta kotoisin, mutta niin ikään muuttanut perheensä kanssa Australiaan jo lapsena.

Dave Evans ei ehtinyt olla AC/DC:n solisti kuin muutaman kuukauden ennen kuin hänet korvattiin Bon Scottilla. Evansin ollessa solistina AC/DC levytti vain yhden singlen nimeltään Can I Sit Next To You, Girl? / Rocking in the Parlour.

Syynä Dave Evansin korvaamiseen oli pitkälti erimielisyydet hänen ja bändin muiden jäsenten välillä. AC/DC oli Malcolmin ja Agnuksen perustama, joten heillä oli päätäntävalta jäsenten suhteen varsinkin yhtyeen alkutaipaleella. He olivat rehellisesti kyllästyneitä Dave Evansin ylimieliseen asenteeseen. Lisäksi Evans ei tullut toimeen bändin managerin Dennis Laughlinin kanssa, mikä aiheutti ylimääräisiä ongelmia. Niinpä Evans sai kylmästi kenkää ja hänen tilalleen otettiin Ronald Belford ”Bon” Scott, joka oli George Youngin hyvä ystävä.

Bon Scott korvasi Evansin

Bon Scott liittyi bändiin George Youngin pyynnöstä syyskuussa 1974. Samaan aikaan AC/DC aloitti ensimmäisen albuminsa nauhoituksen. Albumi saatiin nauhoitettua kymmenessä päivässä, sillä se pohjautui pitkälti Youngin veljesten jo säveltämiin kappaleisiin, joihin Scott vain kirjoitti sanoitukset.

Scott oli vahvasti mukana AC/DC:n suosion kasvussa vain Australiassa ja Uudessa-Seelannissa julkaistujen albumien High Voltage ja T.N.T., sekä It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock ’n’ Roll) -singlen myötä.

AC/DC kirjoitti levytyssopimuksen Atlantic Recordsin kanssa vuonna 1976, josta alkoi yhtyeen suosion kasvu muualla maailmassa. Samana vuonna yhtye julkaisi täysin uutta materiaalia sisältävän albumin Dirty Deeds Done Dirt Cheap ja vuonna 1977 albumin Let There Be Rock.

Todellinen läpimurto tuli vuonna 1979 Highway To Hell -albumin myötä. Valitettavasti albumin nimi osoittautui huonoksi ennustukseksi Bon Scottille. Scott nimittäin löytyi 19. helmikuuta 1980 kuolleena hänen tuttavansa autosta Lontoossa. Kuolinsyyksi todettiin alkoholimyrkytys.

Muiden kuin solistien vaihdokset

AC/DC perustettiin Malcolm ja Agnus Youngin toimesta, mutta kuten tiedetään, ei kokoonpano ole pysynyt kasassa sen yli 40-vuotisen historian aikana. Solisti vaihtui kahdesti, mutta muitakin jäseniä vaihtui lukuisia kertoja. Malcolm Young lopetti itsekin bändissä vuonna 2014, 41:n vuoden jälkeen. Mark Evans soitti bassoa AC/DC:ssä vuonna 1975, mutta lopetti jo vuonna 1977. Tuolloin hänen tilallensa bassoa soittamaan tuli Cliff Williams, joka teki bändissä pitkän uran, mutta lopetti omasta tahdostaan vuonna 2016.

Bändin ensimmäinen rumpali oli Phil Rudd, joka aloitti vuonna 1975 ja soitti bändissä vuoteen 1983 saakka. Tuolloin Rudd lopetti ja hänen tilalleen tuli Simon Wright. Simon soitti rumpuja viisi vuotta, eli vuodesta 1984 vuoteen 1989. Hänen jälkeensä pallille istui Chris Slade, joka soitti rumpuja niin ikään viisi vuotta, vuodesta 1989 vuoteen 1994. Vuonna 1994 Phill Rudd palasi rumpaliksi ja soitti AC/DC:ssä tällä kertaa 21 vuotta, eli vuoteen 2015 asti.

Brian Johnsonin AC/DC

Bon Scottin kuoltua AC/DC harkitsi jopa bändin lopettamista, mutta Scottin vanhemmat saivat heidät ylipuhuttua jatkamaan, sillä he olivat sitä mieltä, että niin Scott olisi halunnut. Kuinka ollakaan, myös hänen seuraajaansa vaikutti Scott itse, koska hän oli sanonut pitävänsä Brian Johnsonin esiintymistavasta. Valinta oli sikäli hyvä, että jo ensimmäinen albumi Back in Black myi 42 miljoonaa kappaletta. Brian Johnson joutui kuitenkin lopulta itsekin vetäytymään vuonna 2016, koska hänellä oli muutoin riski kuuroutua.

Yhteenveto

Nykyisin bändin alkuperäisistä jäsenistä ei ole jäljellä enää kuin Agnus Young, joka toimii yhä soolokitaristina. Rytmikitaraa soittamaan Malcolmin tilalle siirtyi heidän veljenpoikansa Stevie Young. Chris Slade puolestaan palasi AC/DC:n rumpaliksi vuonna 2015, korvaten bändistä toistamiseen lähteneen Phil Ruddin.

Brian Johnsonin vetäydyttyä bändistä vuonna 2016, tuli solistiksi Guns N’ Roses -yhtyeestä tuttu Axl Rose, jonka kanssa AC/DC on viimeisimmät keikkansa soittanut. Jatkon osalta yhtyeen kokoonpano on arvoitus, sillä lukkoon lyötyjä esiintymisiä ei tiedossa ole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *