AC/DC on keikkaillut Suomessa tiiviisti

Australialaisbändi AC/DC on tunnettu erittäin ahkerasti keikkailevana bändinä. Yhtyeen toistaiseksi viimeisin maailmankiertue on Rock Or Bust -nimeä kantanut kiertue, joka oli päättyä ikävästi alkuvuodesta 2016 laulaja Brian Johnsonin kuulo-ongelmiin. Johnson sai lähtöpassit bändistä, ettei sotkisi kuuloaan pahemmin ja loppukiertueella hänet korvasi Guns N’ Roses -nokkamies Axl Rose. Kiertueen jälkeen on puhuttu Rosen liittymisestä bändin laulajaksi laajemminkin. Vuoden 2016 jälkeen yhtye ei ole kuitenkaan maailmaa kiertänyt. Suomessa bändi kävi viimeksi kiertueella vuonna 2015, Brian Johnsonin kanssa.

AC/DC on esiintynyt uransa aikana Suomessa lähes kaikilla maailmankiertueillaan. Ensimmäisen kerran yhtye nähtiin Suomessa Kulttuuritalolla jo vuonna 1977, jolloin yhtyeen laulusolistina oli vielä sen alkuperäinen laulaja Bon Scott. Tämän jälkeen yhtyeen esiintymisillä Suomessa laulajana on ollut Brian Johnson. Viimeisin bändin keikka oli Hämeenlinnassa Kantolan tapahtumapuistossa kesällä 2015. Tuo keikka oli osa Rock Of Bust -kiertuetta, eli rundia, joka jäi Brian Johnsonilta kesken helmikuussa 2016. Suomessa hänet ehdittiin nähdä vielä viimeisen kerran.

Ensimmäinen keikka Suomessa vuonna 1977

AC/DC ei ollut 1970-luvun lopullakaan varsinaisesti valtavirran suosikkimusiikkia. Samaan aikaan kun disko ja punk tekivät nousuaan, australialaisbändi souti valtavirtaan ja teki täysin omanlaistaan musiikkia, jota joko vihattiin tai rakastettiin.

Yhtye keikkaili ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1977 osana Let There Be Rock -maailmankiertuetta. Suomessa esiintyi tuolloin bändin kaikista legendaarisin kokoonpano: kitaroissa Angus ja Malcolm Young, laulusolistina Bon Scott, bassossa Cliff Williams ja rummuissa Paul Rudd. Keikkaa oli tullut katsomaan 550 ihmistä, eli vain kolmannes Kulttuuritalon kapasiteetista.

Liput AC/DC:n ensimmäiselle keikalle maksoivat 20 – 25 markkaa. Jo tuohon aikaan yhtyeen ehdoton keulakuva oli villisti lavalla riekkuva Angus Young, jonka esiintymistä kehuttiin keikka-arvosteluissa muun muassa Vimpelin Väinämöiseksi ja sähköankeriaaksi. Tuohon aikaan Kulttuuritalo oli enemmänkin klassisen musiikin esiintymispaikka ja promoottori oli varoitellut yhtyettä esiintymästä liian kovaa. Bändi ei kuitenkaan kuunnellut ohjeita, vaan väänsi äänet täysille. Eräiden arvioiden mukaan tuona iltana Kulttuuritalolla mitattiinkin äänenvoimakkuudeksi 140 desibeliä. AC/DC ei kuvia kumartele.

Vuodet 1986 – 1996 Helsingin Jäähallissa

AC/DC:n seuraavaa keikkaa Suomessa saatiin odottaa aina vuoteen 1986 asti, mikä ei sinänsä ole ihme. Yhtyeen läpimurtolevy Back in Blackista tuli maailmanhistorian toiseksi myydyin levy, joten AC/DC:llä piti ymmärrettävästi kiirettä kotimaassaan Australiassa sekä Yhdysvalloissa kierrellessä.

Helsinkiin bändi ehti siis vuonna 1986, keikkapaikkana oli Helsingin Jäähalli ja kiertueen nimi Fly On The Wall. Noihin aikoihin AC/DC:n suosiossa elettiin hieman alamaissa, mutta suomalaisille bändin musiikki on aina kelvannut täysien katsomoiden verran.

Suomalaisia hellittiin toisenkin kerran parin vuoden sisään, sillä yhtyeen Blow Up Your Video Tour matkusti niin ikään Helsingin Jäähalliin maaliskuussa 1988. Tämä jäikin yhtyeen viimeiseksi 80-luvun vierailuksi, mutta ei suomalaisten tarvinnut kauaa odottaa. Thunderstruck- ja Money Talks -kappaleet sisältänyt megalevy Razors Edgen kiertue tuli jälleen Helsinkiin keväällä 1991. Tämän jälkeen yhtyeen vierailua saatiin odottaa viisi vuotta aina Ballbreaker -maailmankiertueen keikkaan asti, joka oli 1996. Tuolla keikalla lavalla nähtiin muun muassa massiivinen ketjun varassa kiikkuva pallo.

Stiff Upper Lip -kiertue

AC/DC julkaisi Stiff Upper Lip -albuminsa, joka ei ollut kummoinen arvostelu- tai myyntimenestys maailmalla. Levyn jälkeen yhtye starttasi maailmankiertueen, joka kesti kaikkiaan 11 kuukautta ja sisälsi 145 keikkaa. Tällä kiertueella yhtye keikkaili Suomessa peräti kolme kertaa. Kiertueen ensimmäinen Suomen-keikka järjestettiin marraskuun 7. päivä vuonna 2000. Tuolloin keikkapaikkana oli ensimmäistä kertaa Hartwall Areena. Seuraavana päivänä kiertue jatkui Turun Elysée Areenalla. Kiertue palasi Helsinkiin seuraavan vuoden kesällä hieman isommissa ja mahtavimmissa puitteissa.

Stiff Upper Lip -kiertueen kolmas Suomen-keikka järjestettiin Helsingin Olympiastadionilla juhannuksen jälkeen vuonna 2001. Keikka oli AC/DC:n ensimmäinen ulkoilmakeikka Suomessa. Olympiastadionille oli kokoontunut yhteensä yli 30 000 katsojaa todistamaan bändin kovaa keikkakuntoa. Stadionin keikalla lämmittelijänä nähtiin George Thorogood. Pääesiintyjä aloitti keikkansa tuoreen levyn avausraidalla Stiff Upper Lip ja Stadikalla kuultiin kaikki yhtyeen kovimmat biisit kuten Thunderstruck, Back in Black, Highway to Hell. Keikan päätti itseoikeutetusti For Those About To Rock.

Black Ice Olympiastadionilla ja Tampereella

AC/DC:n vuonna 2008 julkaistu Black Ice -albumi oli todella räjäyttävä myyntimenestys ympäri maailmaa. Albumi oli myös ensimmäinen yhtyeen albumi, joka nousi Billboardin albumilistan ykköseksi sitten vuoden 1980 Back in Black -albumin. Albumin jälkeen alkoi jälleen maailmankiertue, joka tarkoitti sitä, että stadionbändiksi Suomessakin kohonnut AC/DC soitti kaksi keikkaa maassamme. Ensimmäinen keikka osui Helsinkiin ja kesäkuun puoliväliin 2009. Seuraava keikka järjestettiin aika lailla vuosi Helsingin stadionin keikan jälkeen Tampereen Ratinan stadionilla.

Brian Johnson ja Hämeenlinna

AC/DC:n toistaiseksi viimeisimmäksi Suomen-keikaksi jäi 22. heinäkuuta 2015 järjestetty Rock Or Bust -kiertueen keikka, joka järjestettiin tällä kertaa Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistossa. Keikka oli yhtyeen suurin keikka Suomessa, sillä arviolta jopa 55 000 maksanutta katsojaa oli tullut kuuntelemaan suosikkibändiään Hämeenlinnaan. Keikka oli myös todennäköisesti viimeinen Brian Johnsonin vierailu Suomessa. Johnson sai kenkää vakavien kuulovaurioepäilyjen takia kesken samaisen kiertueen keväällä 2016. Yhtye ei ole toistaiseksi kertonut jatkosuunnitelmistaan keikkailun tai levyjen suhteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *