AC/DC ja Rock and Roll Hall of Fame

Rock and Roll Hall of Fame on nimensä mukaisesti rockin museo, jonne valitaan vuosittain merkittäviä artisteja, yhtyeitä ja nykyisin jopa studiomuusikoita. Vaikka museon nimi kuulostaa jylhän historialliselta, on museo perustettu vasta vuonna 1983. Tuolloin The Rock and Roll Hall of Famen säätiön perusti Atlantic Recordsin perustaja Ahmet Ertegun. Vuonna 1986 museo perustettiin nykyiselle paikalleen Clevelandin keskustaan, Erie-järven rannalle. Vuonna 1986 valittiin myös museon ensimmäiset jäsenet ja siitä eteenpäin valintoja on tehty vuosittain.

The Rock and Roll Hall of Fame -museoon ensimmäisenä nimitettiin kasa rock’n’rollin ja mustan rytmimusiikin legendoja. Ensimmäiset museoon valitut henkilöt olivat Chuck Berry, James Brown, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard sekä rockin itseoikeutettu kuningas Elvis Presley. Pohjoismaista museoon on kelpuutettu ainoastaan ruotsalainen ABBA. Museoon tehdään nimityksiä vuosittain ja nämä nimitykset keräävät usein myös kritiikkiä varsinkin heavy- ja hard rock -osastolta.

Koska AC/DC:n vuoro?

AC/DC on ollut maailman legendaarisimpia bändejä jo 1970-luvulta lähtien. Yhtyeen levy Back in Black nousi Billboardin albumilistan kärkeen jo vuonna 1980, ja levymyynnillä ja tunnettuudella mitattuna yhtyeen olisi kuulunut päästä The Rock and Roll Hall of Fame -museoon jo aikapäiviä ennen sen nimitystä vihdoin vuonna 2003. Aina kun rock’n’rollin museo julkisti uusia nimityksiä ennen vuotta 2003, AC/DC:n nimeämättömyydestä alkoi tulla jo suoranainen vitsi. Eikö yhtye kelpaisi rokkimuseoon koskaan?

Vuotta ennen kuin AC/DC vihdoin sai kodin rokkimuseosta, yhtyeen nokkamies Angus Young antoi lausunnon Walls of Sound -lehdelle, jossa hän sanoi, ettei ole koskaan ollut palkintojen perään. Samassa haastattelussa hän sanoi myös, että termiä rock’n’roll käytetään nykyään väärin. Angus Youngin mielestä hänen määritelmänsä rokista on tyystin erilainen kuin monen muun. Haastattelun aikoihin AC/DC oli myynyt noin 70 miljoonaa albumia ollen maailman viidenneksi myydyin levyttänyt artisti. Silti kutsua palkintogaalaan ei kuulunut.

Vihdoin nimitys 2003

AC/DC:n nimitys Rock and Roll Hall of Fameen julkistettiin viimein vuonna 2003. Samaan hengenvetoon australialaisyhtyeen kanssa museoon nostettiin myös The Clash, Elvis Costello & the Attractions, The Police sekä The Righteous Brothers.

Angus Young kertoo Rolling Stonen haastattelussa olleensa itse hyvin yllättynyt yhtyeensä nimityksestä. Young kertoi haastattelussa myös hauskasti sen, että “nytkö pikkupojat kelpaavat?”. Vastauksellaan hän viittasi yhtyen jäsenten pituuteen. Angus Young on 157 senttiä pitkä, edesmennyt Malcolm Young 160 ja muutkin jäsenet alle 170 senttisiä.

Angus Young kertoi samaisessa Rolling Stone -lehden haastattelussa myös sen, ettei yhtye ollut koskaan ajatellut olevansa osa minkäänlaista musiikin historiaa. Youngin tarkoitus bändin perustamiselle oli soittaa keikka illalla, saada keikasta rahat ja ajatella seuraavaa keikkaa. Angus Young ja AC/DC elivät päivä kerrallaan. Yhtye kuitenkin kasvoi vuosi vuodelta ja vuosikymmen vuosikymmeneltä ja oli itse asiassa ihme, että bändi joutui odottamaan pääsyä Rock and Roll Hall of Fameen niin kauan.

Juhlallisuudet

AC/DC:n Rock and Roll Hall of Famen juhlallisuudet järjestettiin siis vuonna 2003. Tilaisuus alkoi Aerosmithin nokkamies Steven Tylerin puheella. Puhe alkoi Tylerin lauseella: “Luojalle kiitos voimasoinnusta!” Tällä Tyler viittasi AC/DC:n tyyliin soittaa rokkia niin kuin rokkia kuuluukin soittaa: voimasoinnuilla ja voimakkaasti. Yhtyeen tyyliin on kuulunut aina kolmen soinnut rock, eikä yhtyeellä ole itse asiassa yhtään ainutta balladia. Näin ollen Steven Tylerin sanat kuvasivat yhtyettä ehkä paremmin kuin mitkään muut määritelmät.

Steven Tylerin puheen jälkeen lavan valtasi tietysti AC/DC tuolloisessa kokoonpanossaan: Angus ja Malcolm Young, Brian Johnson, Cliff Williams sekä Phil Rudd. Yhtyeen puolesta puheen piti bändin pitkäaikaisin laulaja Brian Johnson, joka muisti puheessaan myös AC/DC:n ensimmäistä laulajaa, viinaan kuollutta Bon Scottia. Kiitospuheessa mies siteerasi Bon Scottin laulua Let There Be Rock. Seremonian lopuksi bändi esitti kaksi kenties tunnetuinta kappaletta: Highway To Hellin sekä You Shook Me All Night Longin.

Miksi vasta 2003?

AC/DC:n ura on ollut niin legendaarinen ja rockin klassikkoihin kuuluva, että yhtyeen olisi todellakin voinut nimittää Rock and Roll Hall of Fameen jo vuosikymmen tai kaksi aikaisemmin. Rockmuseota on kuitenkin aina kritisoitu siitä, että erityisesti heavy- ja hard rockin edustajat ovat jääneet vähemmistöön uusia Hall Of Fame -artisteja nimitettäessä. Esimerkiksi maailman suurin rockyhtye Metallica nimitettiin Rock and Roll Hall of Fameen vasta vuonna 2009. AC/DC:n kohdalla voi sanoa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

AC/DC on paikkansa ansainnut

Australiassa vuonna 1973 perustettu AC/DC on uransa aikana myynyt yli 200 miljoonaa albumia. Tuolla myynnillä se on maailman viidenneksi eniten levyjä myynyt yhtye, joten AC/DC on todellakin ansainnut paikkansa Rock and Roll Hall of Famessa. Vaikka yhtye joutuikin odottelemaan sijoitustaan ehkä monen mielestä liian kauan, on se kuitenkin pitänyt yksinkertaisen voimarokin lippua yllä clevelandilaisessa museossa pian jo 15 vuoden ajan. Sieltä se on tuleva katsomaan tulevaisuuteen ja pitämään aidon rock’n’rollin mainetta yllä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *